Llevant, llevantó, a l’hivern dolent i a l’estiu pitjor
No és estrany què, de tant en tant, com ahir i avui, hi hagi una llevantada a la costa dels Països Catalans. El vent de llevant, si el comparem amb el garbí, no és gaire corrent a la costa central, però si ens fixem amb els seus efectes sobre la dinàmica de les platges, pren molta importància.

Esquerra: previsió per la matinada de divendres, on veiem una pertorbació centrada a Eivissa que ens envia la llevantada.
Mig: Mapa de pressió en superfície previst per divendres a les sis del matí on s’observa una pertorbació sobre les Balears que és la responsable de la llevantada.
Dreta: Mapa d’onatge del divendres a les 18:00h. on s’esperaven ones de 3 a 4m.
El vent de llevant, és humit i de component est, quan arriba a terra descarrega amb ganes en forma de pluja o neu. L’ampli recorregut de la massa d’aire abans d’arribar a la costa genera un veritable temporal marítim amb vents forts que aixequen onades espectaculars, com les d’avui. Així, les llevantades gairebé sempre van associades a la “crònica negre” de la costa catalana. I és que des de sempre, la franja costanera ha estat ocupada per l’activitat humana, drassanes i mestrances abans i rodalies RENFE ara.
Molt sovint quan es parla de llevantada, sobretot al Maresme, el vent té una component NE (gregal).

Com sempre, a causa de la intensa ocupació de la franja costanera, el Maresme és una comarca molt afectada pel temporal de llevant
Una dels principals afectacions de les llevantades sobre la costa és l’alteració de la dinàmica erosió / sedimentació en les platges més exposades al vent, això vol dir que en determinats punts hi ha una regressió considerable de la superfície de platja i una afectació sobre el mobiliari urbà litoral, el passeig marítim de la platja de S´Abanell a Blanes, n’és un clàssic. No és gens estrany que les infraestructures costaneres: ports, espigons, … estiguin protegides a la força del llevant.
Al llarg de l’any les llevantades tenen lloc, especialment als equinoccis, així, a la costa maresmenca, es parla del temporal de les faves, a finals de març, però això és una altre històriademar.
Carai Manel,
aquest bloc és impressionant. Bona feina i gràcies per deixar-nos-la gaudir!
Retroenllaç: El temporal de les faves | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: Ha arribat el rentabótes! | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: La garbinada d´inici d´any | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: No tenim remei: la llevantada d’aquest octubre | HISTÒRIESDEMAR