Fullaraca de platja

Port_Cross_juny2011_43

Mantell de posidònia a una platja de Port Cros (Illes Hyères) foto: Pili Vendrell

Al llarg de l´hivern, els temporals acumulen en moltes platges trossos i restes de Posidònia: fragments de fulles de totes mides, restes de les seves fibroses tiges i les curioses pilotes de posidònia, que van portar de corcoll als primers naturalistes. Aquestes magnífiques boles es formen a partir dels petits fragments de la planta, que el ritme de les onades entortolliga i fa rodolar pels fons fins a ser arrossegades i acumulades.

Posidonia oceanica

Les pilotes de posidònia van fer anar de corcoll als primers naturalistes

Les fulles velles de posidònia, carregades d’epífits, són arrencades i fragmentades pels embats de les onades que les van acumulant a les platges formant veritables catifes naturals. Aquests mantells de posidònia les protegeixen de l’erosió i de la regressió, funció essencial per poder-les mantenir i signe inequívoc d’una bona qualitat ambiental, tot i que alguns banyistes ignorants les continuïn considerant escombraries desagradables.

2014-01-25 13.35.03

Fulles i restes de posidònia a una cala del Cap de Creus

Les restes de posidònia, avui en dia no tenen cap ús. Ancestralment havien estat útils per a la gent de la costa i eren recollides per a ser usades de diferents maneres segons la geografia o l’època

2014-01-25 13.37.37

Plomall de posidònia

 • Les fulles s’havien fet servir com a adob, jaç i fins i tot com a farratge pel bestiar.
 • La planta té també propietats remeieres. Les seves fulles s’havien emprat per a desinfectar, per curar varius, pel tractament de les bronquitis o com a cicatritzant per a les ferides. Encara avui, alguns pescadors maceren les fulles fresques en alcohol i obtenen així un líquid que després apliquen a les ferides com a desinfectant.
 • També era un bon remei contra les picades de xinxes. En aquest cas, es farcien matalassos i coixins amb fragments de fulles. A l’any 1570, l’insigne metge Andrés Laguna va reomplir els matalassos i els coixins del llit del Papa Juli III per deslliurar-lo tant desagradable molèstia. L’eficiència del remei va ser tant bona que de seguida es van escampar arreu les virtuts d’aquesta herba.
 • En alguns indrets, les restes de fulles s’havien usat per a elaborar el morter per a fer maons. A l’illa de Tabarca i en alguns punts de la costa murciana, encara es poden observar construccions fetes amb aquest material.
 • Els objectes més delicats com el vidre i la porcellana eren embolcallats en caixes amb trossos de posidònia per a ser protegits del seu trencament durant el transport. Aquesta és la raó perquè a aquesta planta també se la coneix amb el nom d’alga dels vidriers.
 • Al segle XVIII, hi ha referències de posidònia a la Plaça Major de Madrid. Els traginers, embolcallaven el peix fresc amb aquesta planta per a poder-lo conservar i transportar millor.
 • Finalment, al ser una espècie molt rica en iode, antigament es tractaven les restes de posidònia per extreure’n aquest tipus de sals que tenien un cert interès industrial.

20 pensaments sobre “Fullaraca de platja

 1. M’encanta la capacitat que tens per fixar-te en aquelles coses per les que la majoria de mortals (i amants de la mar) ignoren o no donen importància i tu agafes aquest element i li’n treus un suc ben valuós. Sempre m’ha semblat una aberració les campanyes que alguns ajuntaments fan de retirada de posidònia en pro d’un turisme que fuig si nota als peus el tacte d’aquestes plantes…

 2. Retroenllaç: Les nostres Cales Bones | HISTÒRIESDEMAR

 3. Retroenllaç: Quines senyoretes més interessants! | HISTÒRIESDEMAR

 4. Retroenllaç: Després del temporal és quan… | HISTÒRIESDEMAR

 5. Retroenllaç: La llebre de mar: el moll•lusc despullat | HISTÒRIESDEMAR

 6. Retroenllaç: Peix de granja (2a part) | HISTÒRIESDEMAR

 7. Retroenllaç: Alguers de posidònia | HISTÒRIESDEMAR

 8. Retroenllaç: Peix de granja (2a part) | Celler-Adocse

 9. Retroenllaç: La Costa de l´ Ametlla (costa sud) | HISTÒRIESDEMAR

 10. Retroenllaç: La Costa de l´ Ametlla (costa sud) | HISTÒRIESDEMAR | Des del Meu Racó de Món

 11. Retroenllaç: La Salpa: un peix per flipar | HISTÒRIESDEMAR

 12. Retroenllaç: La Salpa: un peix per flipar | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s