L’art de bou, arrossegament o art de ròssec, és la pesquera més important de Catalunya (tant pel volum de les captures com pel seu valor econòmic).
Les barques d’arrossegament, també anomenades bous o quillats, són les més grosses del port. El nom de bou ve del fet que antigament per arrossegar l’art s’empraven dues embarcacions de vela, que rebien el nom de parella de bou. Les dues barques havien d’anar de costat com els bous quan porten el jou. A partir de la utilització de les portes, la parella de bou fou substituïda per una sola embarcació i la tècnica ja va ser la mateixa d’ara.

parella de bou. Il.lustració del “Diccionario historico de los artes de pesca” Antoni Sañez i Reguant 1710-1714
L’art de ròssec consisteix, tal com indica el seu nom, a arrossegar una xarxa o art enforma d’embut pel fons marí, agafant tot allò que troba al seu pas. És una pesquera activa, ja que és l’art el que va a buscar el peix.
Actualment els arts són fabricats amb fibres sintètiques. Aquestes han substituït les fetes amb cànem i cotó, que s’havien de tenyir i després de pescar s’havien de posar a assecar.
Per mantenir el rendiment de la pesquera, s’ha d’aconseguir la màxima obertura de l’art. Per això s’utilitzen les portes, que obren l’art horitzontalment, i els suros i els ploms, que l’obren verticalment. Tot això, combinat amb la potència d’arrossegament, l’experiència del patró i la sort, determinarà una bona captura.
De matinada els quillats surten de port fan rumb cap als diversos caladors. Un calador és una regió del mar on habitualment s’arrossega l’art. La fondària i el tipus de substrat del calador determinen el peix que es capturarà.
Durant un dia de pesca se sol calar l’art de dues a quatre vegades. Un cop aquest és al fons escollit, s’arrossega d’una a set hores, segons la longitud del calador. Aquesta operació se l’anomena bol. Acabat el bol es procedeix a xorrar, es a dir, a cobrar o llevar l’art del fons amb l’ajut de la màquina de xorrar. Un cop a sobre la barca s’obre la corona i tot el peix capturat cau a coberta. A continuació es tria per mides i es classifica en caixes i plàstics ja preparats per a la subhasta.
Retroenllaç: Tio Peneque | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: Peix de segona (V): el Verat | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: Bodegó amb peixos (part 2): Arts de xarxa | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: Pa per avui, fam per demà | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: Peix de segona (VIII): La boga | HISTÒRIESDEMAR
Retroenllaç: Peix de segona (X): la Xucla i el Gerret | HISTÒRIESDEMAR