El calamar de potera

El final de l´estiu i els mesos de  tardor és temps  de calamar de potera.  Durant les nits, sobretot les més calmes, és tot un espectacle el veure arrenglerades  a l´horitzó les llums d´una munió de petites embarcacions que es dediquen a aquesta pesquera cent per cent artesanal i respectuosa.  Amb la potera, els calamars es pesquen d´un en un i en general, són d´una bona mida.

La tècnica utilitza la llum per atreure’ls a la superfície on són capturats amb un ormeig format per un plom de color clar amb  una corona d´hams a la seva base. El pescador  un cop fondejada la potera l´alça alguns metres i comença a moure-la de forma incansable d’avall cap amunt fins que nota la pressió del calamar atrapat al parany. En aquest moment comença a recuperar fil fins a portar el calamar a la coberta.

Josep Pla és refereix  aquesta tècnica en un dels seus relats: ·”Els calamarsos es capturen amb l’engany indescriptiblement pueril de la potera. La potera és un tros de plom brillant clavetejat de pues”.

 

La pesca del calamar “a la llum” està reservada als pescadors professionals. Els recreatius s´han de conformar a “caçar-los” sense llum, per això aprofiten els minuts abans de l´hora prima per a temptar la sort i poder agafar algun un bon exemplar.

L´embarcació, moltes vegades petites tresmalleres o palangreres combinen les dues pesqueres, l´una de dia i l´altre de nit. Una bona jornada de pesca a la potera es un cúmul de factors ens els que la sort i l’experiència són essencials. L´estat de la mar i sobretot el corrent també determinaran una bona captura.

 El calamar  també es pot pescar amb l’art de bou o amb el tresmall, malgrat que els exemplars pescats amb potera són els de més bona qualitat  i es caracteritzen per tenir la pell en molt bon estat i, si són frescos, les seves  cèl·lules pigmentades ens mostres bonics jocs de colors.

La gran diversitat de formes de cuinar el calamar ha esperonat als restauradors a organitzar unes jornades gastronòmiques al voltant d´aquest cefalòpode.

10 pensaments sobre “El calamar de potera

  1. Retroenllaç: El parent pobre del calamar | HISTÒRIESDEMAR

  2. Retroenllaç: Època de calamars | HISTÒRIESDEMAR

  3. Retroenllaç: Ei Xipiró! | HISTÒRIESDEMAR

  4. Retroenllaç: Època de calamars | Celler-Adocse

  5. Retroenllaç: El parent pobre del calamar | Celler-Adocse

  6. Retroenllaç: Adéu a la pesca artesanal | HISTÒRIESDEMAR

  7. Retroenllaç: Peix de temporada | HISTÒRIESDEMAR

  8. Retroenllaç: Ei Xipiró! | Celler-Adocse

  9. Retroenllaç: Adéu a la pesca artesanal | HISTÒRIESDEMAR | Des del Meu Racó de Món

  10. Retroenllaç: Peix de temporada | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s