Després d’haver autoritzat el fracking (fractura hidràulica) a diferents àrees del Ripollès, Garrotxa i Osona i de posar en peu de guerra diversos municipis, ara les prospeccions per cercar hidrocarburs es centren al mar.
El ministeri de industria ha publicat al BOE els permisos per fer prospeccions acústiques en una amplia zona de la costa gironina i nord de Barcelona. En total 12 zones amb una superfície total de 11.500 km2 als límits de la plataforma continental i en els canons submarins, un espai amb un alt valor ecològic per ser zona de pas de cetacis.
Les prospeccions es realitzen amb estudis de les ones sísmiques que es produeixen al impactar ones acústiques sobre el fons. Per a fer aquesta cerca se solen utilitzar canons d’aire comprimit per a ampliar fractures i analitzar l’eco que produeixen. Aquestes prospeccions afectaran especialment els canons submarins del Cap de Creus que són a punt de ser protegits.
Zones on es faran les prospeccions
Actuacions com aquesta, produeixen greus impactes sobre els ecosistemes marí i no són cap resposta enfront a crisi energètica. Caldria centrar els esforços en augmentar l’eficiència energètica i en les alternatives al combustibles fòssils.
Retroenllaç: Reserva de la Biosfera? | HISTÒRIESDEMAR