L´herba màgica

El fonoll marí, (Crithum maritimum) és una planta típica del litoral rocós que viu bé sobre penya segats fins gairebé on arriben els esquitxos de les onades. Creix també en ambients més sorrencs o de còdols ben a prop de la roca. El fonoll marí, és l’espècie més freqüent als roquissars litorals de la nostra costa. Malgrat el seu nom, l’única cosa que l’emparenta amb el fonoll “terrestre” (Foeniculum vulgare) és el seu aspecte i en especial la seva inflorescència en forma d’umbel•la .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tant el fonoll, com el fonoll marí presenten inflorescències en forma d´umbel·la

Com la majoria de plantes típiques del litoral presenta una sèrie d’adaptacions per a sobreviure un ambient tant inhòspit. En aquest cas, la planta té les fulles crasses (carnoses) i glauques (clares).

És una planta rica en iode, brom i d’altres sals minerals. Té una concentració en àcid ascòrbic (vitamina C) molt elevada, raó per la qual ha passat a la història com a una planta antiescorbútica, que formava part de la dieta dels navegants transoceànics.

El fonoll marí és aperitiu, diürètic i tònic. Les seves tiges i fulles són molt aromàtiques i s’utilitzen en la preparació d’olives en adob i també en la salaó d’anxoves.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

És excel·lent acompanyant tot tipus d´amanides

A Ses Illes, el fonoll marí es molt apreciat i es consumeix de manera habitual conservat en vinagre. Es fa servir per acompanyar el pa amb oli, les amanides i fins hi tot algun peix al forn. A les Balears, aquesta planta està protegida pel govern des del 2005 per evitar la seva sobreexplotació i es necessita una autorització per collir-la. Malgrat tot hi ha nombrosos furtius que es salten la llei i que estant duent aquesta espècie a uns nivells força preocupants. La demanda del mercat per aquest producte cada dia és més elevat i fa que hi hagi empreses especialitzades en la seva preparació i conservació.

fonoll_mari

Des de Mallorca, el fonoll marí es comercialitza a altres indrets del món.

La fama del fonoll marí s’ha escampat des de Mallorca a altres indrets on el producte es considerat com una “delicatessen”. A la Gran Bretanya i especialment a Alemanya, el meerfenchel, nom amb que es coneix aquesta planta, cada vegada és més conegut. Fins hi tot el prestigiós Der Spiegel, l’anomena “l´herba màgica de Mallorca”.

La millor època per a la seva recol•lecció són els mesos de maig i juny, quan la planta està en optimes condicions. La preparació del fonoll marí passa per deixar els brots tendres en aigua i sal durant un mes, a continuació es col•loquen en recipients amb vinagre durant un altre mes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fonoll marí a la Musclera (Arenys de mar)

A Arenys de mar, el fonoll marí és una planta abundant a la musclera, això sí, si voleu aplegar alguns brots haureu de ser molt curosos.

4 pensaments sobre “L´herba màgica

  1. Retroenllaç: La frontera “Terramar” | HISTÒRIESDEMAR

  2. Retroenllaç: S´Encalladora | HISTÒRIESDEMAR

  3. Retroenllaç: La Costa de l´ Ametlla (costa sud) | HISTÒRIESDEMAR

  4. Retroenllaç: La Costa de l´ Ametlla (costa sud) | HISTÒRIESDEMAR | Des del Meu Racó de Món

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s