La llebre de mar: el moll•lusc despullat

La llebre de mar un dels opistobranquis més populars de la nostra costa. Aquesta mena de llimac marí són en realitat tres espècies diferents: Aplysia fasciata, Aplysia depilans i Aplysia punctata. Les llebres de mar són els opistobranquis de major mida que viuen en aigües catalanes. Solen fer entre els 20 i els 30 cm de longitud.

Les llebres de mar tenen una conquilla petita, interna i molt reduïda que sovint està recoberta pels replecs del mantell. Aquesta característica li permet tenir un tipus de vida menys sedentari que els gasteròpodes i ser organismes amb una certa capacitat per a la natació.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La llebre de mar és un dels opistobraquis més especatculars

De les tres espècies, Aplysia fasciata és la més gran de totes. Pot assolir fins a 40 cm i arribar a pesar gairebé 2 kg. Aplysia depilans és una llebre de mar de cos més o menys bombat amb el peu molt desenvolupat. Presenta una coloració variable amb tonalitats verdoses a brunes amb uns taques blanques molt característiques en els seu cos. Aplysia punctata es l’espècie que presenta el cos més estilitzat i el seu peu és estret. La seva coloració és bastant variable al voltant de les tonalitats verd olivaci però en aquest cas mai presenta taques.

Aplysia depilans i Aplysia punctata tenen els parapodis units per la part del darrera i no poden nedar tant bé com a Aplysia fasciata que, en no tenir soldats aquests òrgans, presenta una natació molt elegant amb moviments ondulats d´aquest recobriment el qual fan servir com a aletes.

En els seu cos s´hi diferencia clarament el cap proveït d´un parell de tentacles orals anteriors, un parell de rinòfors (òrgans sensorials) i els ulls. Viuen en aigües poc batudes i fons ben il•luminats de l´infralitoral amb abundància de recobriment d´algues. Les llebres de mar són animals herbívors que s´alimenten especialment d´algues clorofícies del gènere Enteromorpha o Ulva i fins hi tot poden menjar fanerògames marines del gènere Zostera.

Són abundants en els alguers i en les comunitats de l´alga Cystoseira. En aquests indrets s’amaguen dels depredadors, s´alimenten i es reprodueixen. Les llebres de mar són espècies hermafrodites. Es fecunden els uns als altres formant cadenes de diversos individus. La posta té aspecte de fil gelatinós que queda adherit a les plantes marines, aquesta té lloc durant la primavera i l´estiu. Les llebres de mar tenen a la seva pell diverses glàndules que produeixen secrecions de color porpra o blanquinós amb finalitats defensives.

Són especies freqüents a partir de mitjans d’estiu. Més actives durant la nit quan éspossible observar-les nedant. Després dels temporals és especialment fàcil de trobar aquests animals arrossegats fins a les platges.

aplysia_dactylomela

L´espècie invasora, Aplysia dactylomela

Existeix una espècie invasora de llebre de mar, Aplysia dactilomela. Es tracta d´una espècie tropical que ha anat expandint la seva àrea de distribució. A través del Canal de Suez s’ha introduït del Mar Roig a la Mediterrània oriental. Avui ja s´han fet observacions d´aquesta espècie a Menorca i a la Costa Brava.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s