La temperatura, juntament amb la salinitat són les magnituds físiques que permeten caracteritzar l´aigua dels mars i dels oceans. Aquests dos paràmetres son els responsables de la circulació oceànica global que juga un paper cabdal en la regulació del clima de la Terra.
Quan l´aigua s´escalfa disminueix la seva densitat i quan es refreda la densitat augmenta. Aquest fet contribueix a la circulació general a nivell planetari i a la fertilització dels mars i oceans. A l´hivern, l´aigua superficial es refreda més que les masses d´aigua profunda i es produeix una barreja vertical, ja que l’aigua profunda en ascendir ho fa amb els nutrients sedimentats i, aquests arriben a les aigües superficials on hi ha les condicions fòtiques necessàries per a la producció primària.

Bona part de les característiques físiques de l´aigua de la mediterrania es deuen a l´establiment d´una potent termoclina durant l´estiu.
Els raigs del Sol quan incideixen en la superfície de l´aigua s’absorbeixen en els primers metres de la columna i l´escalfen creant-se així un gradient tèrmic entre l´aigua més superficial (més calenta) i l’aigua més profunda (més freda). A més, segons la latitud l´angle d´incidència varia amb la qual cosa hi ha una diferencia tèrmica considerable entre les aigües equatorials (més calentes i menys denses) i les aigües polars (molt més fredes i més denses).
Salinitat i temperatura són doncs els motors dels corrents marins que redistribueixen a més de matèria, energia i calor a nivell global. La dinàmica d´aquests rius dins el mar es vital per als éssers vius i per a la distribució de les grans àrees climàtiques.
Aquest gradient tèrmic entre les capes d’aigua fa que al llarg de la primavera i especialment a l´estiu es formi en les nostres latituds una termoclina estacional molt ben constituïda. La termoclina és una zona amb una gradient tèrmic molt pronunciat que separa la massa superior d´aigua més calenta, de la capa inferior d´aigua més freda. Quan es comencen a escalfar les capes superficials d’aigua a la primavera es comença a formar la termoclina. A l´estiu, amb un increment de la temperatura en capes superiors, la termoclina queda molt ben definida. A la tardor, amb els temporals, aquesta capa es pot trencar i a l´hivern s´arriba a una situació de temperatura constant al llarg de tota la columna d’aigua i la termoclina desapareix.

Distribució de la temperatura en funció a la profunditat a la mar mediterrània. Noteu la diferència entre l´hivern i l´estiu. Il.lustració: Jordi Corbera Fonat: Mar al fons
En aigües mediterrànies a l´estiu, quan es forma la termoclina, en els primers 25 m de profunditat hi ha una diferència tèrmica d´aproximadament 20º C. En aigües superficials la temperatura es situa al voltant dels 22º C mentre que a 25 m de profunditat aquesta és aproximadament de 5 º C. A partir d´aquest punt la temperatura es manté constant al voltant dels 5 a 6 º C. En canvi, en els mesos d´hivern aquesta termoclina desapareix produint-se una situació de temperatura constant al llarg de tota la columna d´aigua al voltant de 6º C
La formació de la termoclina suposa una barrera entre les masses d’aigua situades a immediatament a sobre, més calentes i per tant menys denses i a sota, menys calentes i per tant més denses que pot afectar a la concentració de diversos paràmetres com ara, la concentració d´oxigen, la disponibilitat de nutrients, la sedimentació de les partícules orgàniques o les restes metabòliques i la penetració de la llum al llarg de la columna d´aigua. Tots aquests paràmetres afecten a la producció primària i contribueixen a la baixa productivitat de les aigües mediterrànies.
Manelts, avui hi ha molts errors en el que escrius.
Mediterrani 6ºC a 25 m? 6ºC quan es barregen les aigües?
Cordialment,
Joan Ramon
[EmailFooter]
Joan Ramon Vidal Riba
Ronda de Can Fatjó 19B
Cerdanyola del Vallès (BARCELONA)
Tel: +34 649 89 51 16 SKYPE: joan.ramon.vidal
Web http://www.tecnoambiente.com
TECNOAMBIENTE S.L SUCURSAL DEL PERÃ
Avda. La Paz, 434 Ofic. 602. Miraflores, LIMA (PERÃ)
Cel: +51 946217356
Nextel: 621*7356
[RGB IMCA Logo – Member]
De: HISTÃRIESDEMAR
Enviado el: lunes, 18 de junio de 2018 7:20
Para: Joanramon Vidal
Asunto: [New post] Oceanografia domèstica (2): la temperatura
manelts posted: “La temperatura, juntament amb la salinitat són les magnituds fÃsiques que permeten caracteritzar l´aigua dels mars i dels oceans. Aquests dos parà metres son els responsables de la circulació oceà nica global que juga un paper cabdal en la regulació del cli”
He fet servir el següent gràfic per a les tamperatures.
https://www.google.es/search?q=termoclina+anellides&rlz=1C1ASUM_enES689ES689&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=bMlP6RNokaug4M%253A%252Cocca3k0L8FIHQM%252C_&usg=__3jLuQfBF1B5QzYT9lCnjGL8vIiI%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjiiOa1seXbAhWFbRQKHQm_CUIQ9QEIPjAG#imgrc=bMlP6RNokaug4M:
He pres com a hivern el mes de de febrer i com a estiu el mes d´agost.
En tot cas ha estat un error en la font
Retroenllaç: Oceanografia domèstica (III): Circulació termohalina | HISTÒRIESDEMAR