Aigua Xelida i l´Hermós

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aigua Xelida avui

Aigua Xelida, és  un indret realment bonic malgrat que avui està urbanitzat. Fins als anys 50,  va ser un paratge  isolat i bastant inaccessible, l’única  comunicació per terra era des de Tamariu per un sender, cosa que va ajudar a mantenir la cala i les pinedes del voltant. Una personatge  exemplifica el passat d´Aigua Xelida, aquest és  Sebastià Puig i Barceló també conegut com l’Hermós.

aigua xelida
font d´aigua xelida i placa original amb l´epitafi

Al costat de la font del mateix nom, arran d’aigua, s’hi troba una placa commemorativa que recorda l’estada de Josep Pla en aquest paratge. En l’escrit es fa ressò de l’amistat que va fer amb l´Hermós. Sebastià vivia aïllat en una barraca solitària lluny de qualsevol tipus de civilització.

 En la narrativa de Pla l´Hermós  és un dels personatges més simpàtics que retrata.   Ell és el protagonista del relat  Un viatge frustrat (dins Aigua de mar. OC II, 1966). El relat narra les peripècies de Pla i de Puig  a bord d’un petit gussi al llarg de la costa de l’Empordà i que els acaba portant a aigües franceses.

plahermos 1925aiguaxellida

Josep Pla i l´Hermós a Aigua Xelida

De les vivències de l´Hermós en aquest paratge avui només en queda una placa que es va col·locar com a epitafi escrit pel mateix Pla:

Epitafi a l’Hermós: Entre 1917 i …visqué en aquestes solituds allunyat dels homes i de les dones, Sebastià Puig, conegut per l’Hermós, analfabet, home feliç i hospitalari, pescador, mariner, caçador, gran cuiner. Tu que passes has de saber que si no ha tornat és perquè no ha pogut, o perquè l’han enredat com un xino. (Josep Pla)

10 pensaments sobre “Aigua Xelida i l´Hermós

  1. Hola, acabo de descobrir la vostre web i uauhhhh, m’ha deixat impresionada.
    M’agradaria fer li una pregunta, es sap com va morirl’Hermós i on esta enterrat?
    Gràcies per la seva web

  2. Retroenllaç: 4 la Platja d’en Gotes – yvettebarbaza

  3. l’Hermos va tenir dos fills, l’un feia de barber (no en recordo el nom) però no envellí gaire, l’altre es deia Alfons i era mecànic torner. jo vaig tenir el plaer de coneixer a en “Fonsu” allà pels anys 70 que em va explicar anècdotes ineditas del seu pare del seu germa i d’ell mateix, el vaig coneixer quan ja era jubilat, el vaig escoltar amb atenció i també vaig riure molt, “fora de càmara” doncs era una reproducció del seu pare fisicament també i si reies de ben segur que s’ho hauria agafat a la valenta. (Jo,! soc igual que el pare) sempre deia, i els ting com PINYES. ho has entès?

  4. Retroenllaç: Una piragua en la Costa Brava | HISTÒRIESDEMAR

  5. Retroenllaç: 10 anys d’Històriesdemar | HISTÒRIESDEMAR

  6. Retroenllaç: Els senyors de les pedres | HISTÒRIESDEMAR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s