Va de vedes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Els quillats amarrats a port durant l´aturada

Aquet febrer comença el període de veda per a la pesca d’arrossegament al litoral català. La vedes la realitzen en primera instància les confraries dels ports gironins fins a Arenys de mar i més endavant ho faran els ports de la demarcació de Tarragona. El principal objectiu d’aquesta aturada és protegir i regenerar la pesquera de gamba rosada (Aristeus antennatus), segurament l’última espècie que fa rendible aquesta modalitat de pesca tant poc selectiva i tant poc respectuosa amb l’entorn.

arrsatre

La gamba rosada es una de les poques espècies que fan rendible l´arrossegament

Des de un punt de vista ecològic, la mediterrània és una mar pobre i molt poc productiu. Si es comparen els valors trobats a la mediterrània amb ecosistemes terrestres podríem concloure que el nostre mar, a nivell de productivitat biològica, es comparable a les zones semi-desèrtiques. Una de les manifestacions més evidents d´aquesta baixa productivitat és la transparència de les aigües, cosa que fa que la mediterrània sigui un mar molt més apte pel turisme que no pas pels pescadors.

F1000040

Les uniques modalitats pesqueres que tenen futur a la mediterrània són les artesanals

Dit això, una gestió racional de la pesca en el seu context aniria molt més enllà d’una davallada de captures i en conseqüència una reducció d’ingressos. Caldrien accions molt més contundents que unes tímides aturades biològiques d’un parell de mesos: s´hauria de parlar de la reconversió del sector, de reducció de la flota d’arrossegament i de potenciació de les pesqueres artesanals que són les úniques que poden tenir futur en el context real. Evidentment, caldria també regular de forma eficient els vaixells-factoria que, feinegen amb total impunitat en aigües internacionals incomplint la legislació vigent i emprant ormeigs prohibits com els arts de deriva o les palangres de superfície.

pesca

L´art de bou és una pesquera molt poc selectiva i amb un enorme impacte sobre els fons marins

A més, la sobreexplotació que pateixen els recursos a causa de la sobrepesca, obliga als armadors a anar augmentant la potència dels motors per tal de fer rendible la pesquera. Caldria també replantejar la política de subvencions sobre el gasoil i controlar la potència dels motors, però això són altres històriademar.

7 pensaments sobre “Va de vedes

  1. Retroenllaç: La teranyina | HISTÒRIESDEMAR

  2. Retroenllaç: Pesca i Turisme: un bon complement | HISTÒRIESDEMAR

  3. Retroenllaç: Cadups abandonats | HISTÒRIESDEMAR

  4. Retroenllaç: L´or vermell (II): A la gamba | HISTÒRIESDEMAR

  5. Retroenllaç: Una aturada poc biològica | HISTÒRIESDEMAR

  6. Retroenllaç: Després de nou mesos | HISTÒRIESDEMAR

  7. Retroenllaç: El misteri dels petits pelàgics | HISTÒRIESDEMAR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s