Art de bou 4: Les Espècies

La gran diversitat d’espècies capturades és el que  ha conferit la importància actual que té la pesca d’arrossegament. En general, qualsevol espècie de les que es pot trobar als  rotllos d’arreu de Catalunya pot ser potencialment  pescada amb aquest art. A l’hora de la veritat però, la pesquera està dirigida vers els recursos demersals i bentònics, és a dir, les  espècies que viuen més o menys relacionades amb el fons.

Triant el peix després del bol. Foto: Roger Rovira

EI predomini d’una espècie o una altra en un bol dependrà de molts factors que s’interrelacionen entre si  i que es combinen amb l’atzar. És important l’època de l’any, així  especies com ara la gamba (Aristeus antennatus), tenen els  seus màxims  de captura a l’estiu i d’altres, com la maire (Micromesistius pnutassou), a l’hivern. També cal tenir en compte el tipus de substrat del fons (fang, sorra o grava) ja que moltes espècies bentòniques trien el tipus de sediment que s’adapta millor a la seva forma de vida. Així la galera o el llagostí els pesquem enfons fangosos mentre que el llenguado en fons sorrencs. La  profunditat és també un altre factor a considerar, al´augmentar aquesta, s’incrementa la pressió hidrostàtica i moltes espècies no estan  adaptades per aguantar pressions grosses. La gamba vermella per exemple, es captura a grans profunditats als marges de la plataforma entre els 400 i 800 m de profunditat mentre que el pop blanc (Eledone cirrhosa) es pesca a  pocs metres de fondària. Per finalitzar, també té una certa incidència l’hora del dia en que es realitza el bol. Això els pescadors anomenen “anar a l’alba”  quan calen l’art  abans de sortir el sol. Les espècies que es capturen en aquest bol solen ser  bastant diferents de les de la resta del dia. Quan els bous no tenien un horari per arribar a port, molts patrons anaven “a la prima” és a dir, calaven poc  després de pondre’s el Sol.

L’espècie més important pel que fa al volum de les captures, és la maire malgrat que, des del punt de vista econòmic, la més destacada és la gamba vermella que malgrat capturar-se en una proporció molt menor a la maire proporciona uns guanys molt més substanciosos.  De fet, el manteniment del sector pesquer d’arrossegament s’entén  en bona mesura per l’explotació de la gamba.

En el grup dels crustacis a més de la gamba vermella també es capturen altres espècies de gamba amb menys anomenada. En aquest grup també són importants les captures d’escamarlà (Nephrops norvegicus) i de galera (Squilla mantis) o de llagostí (Penaeus kerathurus), si bé aquests dos darrers són més importants en les flotes de Tarragona.

Quan els quilats van “a la gamba” només capturen aquesta espècie

La pesca del popet, juvenils de pop blanc,   va ser durant un temps molt important però avui, amb la legislació més restrictiva,  no es permet aquesta activitat. Altres cefalòpodes són el calamar (Loligo vulgaris), la sèpia (Sepia officinalis) o el pop roquer (Octopus vulgaris) que  també es capturen amb aquest parany. En tots aquests cassos els exemplars capturats amb l’art de bou tenen menys qualitat que no pas els que s’agafen amb altres ormeigs menors.

Pel que fa als peixos, el moll o roger (Mullus barbatus i M surmulentus), el rap (Lophius piscatorius) o el  lluç (Merluccius merluccius) també són espècies amb una importància considerable. Aquest darrer es considera un recurs sobreexplotat i als límits del col·lapse. En aquest cas el lluç de bou mai ha estat tant ben considerat com el de palangre, ja que surt bastant malmès pel fregament amb el fons. Dins els espàrids: l’orada (Sparus aurata), el pagell (Pagellus erythrinus), el besuc (Pagellus acarne i P. bogaraveo) també prenen una importància considerable.

El ser un art de pesca molt poc selectiu, també es poden capturar de manera accidental molts immadurs de diverses espècies com ara el mollet, el rapet, el llucet entre d’altres. Aquestes captures són especialment importants quan els bous feinegen a prop de la costa. Això és però, una altra històriademar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s