Tremoloses: peixos a 220 V

Les tremoloses són un grup d’elasmobranquis molt proper a les rajades. A diferència d’aquestes, tenen el cos en forma de disc arrodonit, la cua és curta i carnosa. Les aletes dorsals estan desplaçades cap a la cua i, com l’aleta caudal, estan ben desenvolupades. La boca és ventral i petita amb les vàlvules nasals que s’uneixen formant una estructura característica. Els ulls són un petits i un xic prominents, cosa que els permet veure-hi quan estan enterrades en el substrat.

La principal característica d’aquests animals és la presència d’uns òrgans elèctrics, originats a partir de la modificació del teixit muscular, disposats de manera lateral a la zona del cap que produeixen descàrregues per contacte per a paralitzar a les seves presses o per foragitar als seus depredadors. Aquestes descàrregues no solen ser perilloses per als humans.

t marmorata

Torpedo marmorata. Foto: Jordi Regàs CIB

Viuen en fons arenosos i fangosos de la plataforma continental fins als 200 o 300 m de fondària. S’alimenten de petits peixos i d’invertebrats. La seva reproducció és ovovivípara, és a dir, les cries passen una part del temps en ous i després s’acaben de criar al ventre de la mare, on neixen. La seva carn no és gaire apreciada a les llotges, moltes vegades s’usen com a esquer per als palangrers. Es pesquen sobretot amb l’art de bou i amb el tremall.

Torpedo_torpedo

Torpedo torpedo. Foto: Jordi Regàs CIB

A la mediterrània hi ha 3 espècies de tremoloses fàcils de diferenciar per la seva coloració.

• Tremolosa marbrada, vaca tremolosa o vaca marbrada (Torpedo marmorata). El seu nom es deu a la coloració del dors que recorda al marbre. Aquesta és críptica amb els fons on viuen. Pot assolir fins als 60 cm.

• Tremolosa comuna, vaca comuna o vaca ocel•lada (Torpedo torpedo). Típica amb els cinc ocels o taques blavoses amb el contorn negre que presenta a la zona dorsal. Aquesta espècie pot generar descàrregues de fins a 200 V. De mida semblant a la tremolosa marbrada.

• Tremolosa negrosa o vaca negrosa (Torpedo nobiliana). Aquesta espècie és la més grossa de totes, pot assolir fins a 1m de longitud. Té els òrgans elèctrics més potents de totes les tremoloses. La seva pell, com indica el seu nom popular, es fosca.

torpedo-nobiliana

Torpedo nobiliana

Els usos terapèutics d’aquests animals ja estan descrits des de temps immemorials. Els antics egipcis utilitzaven aquestes espècies per a l’electroteràpia, pel tractament de l’epilèpsia. En l’època romana es feien servir ungüents amb extractes de les tremoloses i també es feien pocions d’amor i afrodisíacs. El metge romà Sribonius Largus a l´any 46 AC descriu en el seu formulari de prescripcions l’ús d’aquest animal pel mal de cap i per a la gota. Segons Dioscòrides, aquesta espècie s’usava en processos de migranya i mal de cap, especialment també era prescrita en casos de dolors crònics. Segons ell mateix, les descàrregues produïdes per les tremoloses aplicades al cap d’una persona que pateix migranya exerceixen un efecte calmant en la malaltia.

Un pensament sobre “Tremoloses: peixos a 220 V

  1. Retroenllaç: Peix sense preu | HISTÒRIESDEMAR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s