Una qüestió de mides (segona part)

Hi ha espècies que, malgrat sembli el contrari, es comercialitzen amb una mida que a primer cop d´ull sembla il•legal. El xanguet (Aphia minuta), la llengüeta blanca (Crystallogobius linearis) o el sonso (Gymnammodytes cicerellus), en són els exemples més destacats d´aquest grup de peixos menuts que podem trobar a les peixateries. En el cas d´aquests exemples, existeix la mala pràctica de fer passar alevins d´altres espècies com ara la sardina, el seitó o bé l´alatxa per a aquests peixos, pràctica del tot il•legal i irresponsable.

De les tres espècies, el xanguet és la més apreciada de totes, especialment a la costa sud mediterrània de la península, i per tant la que està més sotmesa a les pràctiques il•legals, ja sigui perquè s´usin arts de peca prohibits, perquè no es respectin les vedes o bé perquè sota aquest nom es comercialitzin altres espècies en estadi gairebé larvari.

chanquetes

El xanguet (Aphia minuta) és excel.lent com a fritura. Moltes vegades, però, ens donen gat per llebre

El xanguet, xanquet o cabeçuda és una espècie de gòbid amb el cos quasi translúcid que fa de 4 a 6 cm de longitud. Viu de manera nectònica a prop de la costa on forma moles molt denses. A la majoria de ports de la Mediterrània està prohibida la seva pesca per l´impacte que produeix l´art sobre el medi. Malgrat aquest fet, a la costa d´Andalusia especialment, es continua trobant a les cartes de molts restaurants i guinguetes de platja sota la denominació de “pescadito frito”. Moltes vegades el que realment es comercialitza com a xanguet són exemplars immadurs de seitó, de sardina i d´altres petits pelàgics o bé una varietat exòtica anomenada xanguet al•ligàtor (Neosalanx tangkahkeii) que s’importa des de la Xina. El cas de la comercialització fraudulenta del xanguet és una pràctica àmpliament recolzada per un sector de la població que en demanda i en consumeix.

llengueta

La llengüeta blanca (Crystallogobius linearis) moltes vegades es ven barrejada amb xanguet

La llengüeta blanca, gobi cristal•lí o cabotí és una espècie molt pròxima al xanguet i que en algun indret se sol confondre amb ell. Es tracta també d´un gòbid que, com el seu nom indica, és bastant transparent i d’aspecte delicat. A diferència del xanguet, el sue cos no presenta escates. No sol assolir més de 5 cm de llargària. Viu des de la línia litoral i fins als 400m de fondària sobre fons fangosos o sorrencs. La llengüeta blanca es pesca amb un art de pesca similar a la sonsera. Els pescadors que s´hi dediquen necessiten una llicència especifica per a capturar-la. La llengüeta blanca no té talla mínima regulada, però, com passa amb el veritable xanguet, en ocasions es comercialitzen com a llengüeta les cries d´altres espècies.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El sonso (Gymnammodytes cicerellus) potser el més popular i econòmic d´aquest peixos menuts

El sonso és una altra de les espècies de mida petita. En aquest cas pot arribar a mesurar fins a 17 cm. El seu cos és allargat i cilíndric i és de color blau verdós amb les bandes argentades molt característiques. Viu formant moles a la costa en fons sorrencs poc profunds. Una mola de sonso pot estar composta per entre 50 i 500 kg de l’espècie i es localitzen mitjançant les modernes sondes. Es captura amb la sonsera. Els pescadors necessiten una llicència especial per pescar-lo. Molt apreciat com a fritura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s