La fi dels xarxaires?

Sota la denominació de xarxaires s’acostuma a anomenar a aquells pescadors artesanals que van al tresmall, a les soltes o als boleros. Segurament aquests són, sense tenir-ne res a veure, el col•lectiu de pescadors que s´ha vist més perjudicat pels despropòsits que s’han anat produint en el sector en els darrers anys i que han menat a la situació gairebé catastròfica que hi ha actualment.

F1000047

Temps era temps que l´activitat dels xarxaires era frenètica arreu dels ports catalans

Els tresmalls, les soltes i els boleros són arts de pesca d´emmallament, és a dir, el peix s’embolica amb la malla de la xarxa en topar amb ella. Tots els sistemes de pesca d’aquest grup són molt selectius i respectuosos amb el medi. Segurament en un mar tant poc productiu com és el nostre, aquets ormeigs són un dels pocs ormeigs que s´haurien de potenciar i afavorir. I és que a casa nostra els peixos s’han de pescar un a un.

Els xarxaires, lluny d’això, pateixen les conseqüències dels estralls “grans”, especialment els quillats de bou i a conseqüència d´aquest fet, d’uns anys ençà, hi ha hagut un degoteig de abandonaments en aquest col•lectiu perquè no surt rentable sortir a mar.

F1000041

Per llevar o xorrar els arts d´emmallament s’empra un llevador mecànic situat a proa

Els xarxaires calen els seus arts prop de la costa, on teòricament els quillats no poden feinejar. Normalment als marges dels alguers o als límits de les roques. En el darrer cas, cal anar molt a l’aguait per evitar malmetre l´art o perdre’l. En els extrems de la calada s’hi col•loquen uns galls per a senyalitzar el parany.

El tresmall, també anomenat tremall a la meitat sud, és com indica el seu nom un art format per tres xarxes rectangulars superposades. Les dues exteriors, els armalls, són de malla molt més ample que la central o lli que a més té una longitud major que els armalls, i fa replecs on el peix s´hi emmalla. Les tres xarxes van unides per un buldau de suros a la part superior i a un de ploms a la inferior perquè quan es cali l´ormeig quedi disposat de manera vertical i representi un obstacle pels peixos de pas. Cada peça fa aproximadament un metre i mig d´alçada i uns cent metres de llarg.

F1000043

La feina de desemmalar el peix era feixuga

Els tresmalls es calen normalment amb les últimes llums del dia i se solen llevar a l´alba. El peix topa amb el parany, passa a través de la malla grossa exterior i en intentar retrocedir queda emmallat. Amb els tresmalls es sol capturar peix d´una qualitat excel•lent, de bona mida i amb un elevat valor comercial a la llotja com ara llenguados, molls, pagells, sèpies.

Les soltes és també un art de pesca d´emmallament, a diferència amb el tresmall, en aquest cas la xarxa és única. A més sol està fabricada amb niló, cosa que la fa molt lleugera. Com el seu nom indica, es cala de manera que queda molt poc tibant i ella mateixa va fent replecs i bosses per on s´hi embolica el peix. Les millors captures es produeixen quan intercepten les moles de peix que va a fressar o a alimentar-se a la costa. La primavera és la millor època per a calar aquests paranys.

Amb les soltes es poden agafar peixos pelàgics com ara melves, bonítols, sorells i espècies més demersals o bentòniques com ara orades, sards, variades, escorpores, cap-roigs i també sípies o calamars. El bolitx que encara es practica al Cap de Creus no deixa de ser un tipus de solta bonitolera.

Un art altre tipus d´art d´emmalament avui en desús són els boleros. Aquest ormeig és una combinació dels dos anteriors, té armat un tresmall a la part inferior i una solta a la superior.

25 pensaments sobre “La fi dels xarxaires?

 1. Retroenllaç: Peix de custodia | HISTÒRIESDEMAR

 2. Retroenllaç: El sorell: un peix amb mala premsa | HISTÒRIESDEMAR

 3. Retroenllaç: Dorades salvatges | HISTÒRIESDEMAR

 4. Retroenllaç: Peix d´escata | HISTÒRIESDEMAR

 5. Retroenllaç: El Rap: el dimoni de mar | HISTÒRIESDEMAR

 6. Retroenllaç: Peix d´escata | Celler-Adocse

 7. Retroenllaç: El Rap: el dimoni de mar | Celler-Adocse

 8. Retroenllaç: Adéu a la pesca artesanal | HISTÒRIESDEMAR

 9. Retroenllaç: Adéu a la pesca artesanal | HISTÒRIESDEMAR | Des del Meu Racó de Món

 10. Retroenllaç: Peixos Plans | HISTÒRIESDEMAR

 11. Retroenllaç: Ahí viene la plaga | HISTÒRIESDEMAR

 12. Retroenllaç: Ahí viene la plaga | HISTÒRIESDEMAR | Des del Meu Racó de Món

 13. Retroenllaç: Pesca Fantasma | HISTÒRIESDEMAR

 14. Retroenllaç: La Salpa: un peix per flipar | HISTÒRIESDEMAR

 15. Retroenllaç: Pesca artesanal. Pesca de futur? | HISTÒRIESDEMAR

 16. Retroenllaç: Peix de roca | HISTÒRIESDEMAR

  • Hola Emilio.
   En catalán xarxa seria red. Xarxaires hace referencia a los pescadores artesanales que utilizan un aparejo formado por red. No se incluiria a los pescadores de cerco ni de arrastre ya que no són actividades artesanales.

   Muchas gracias y buen año

 17. Retroenllaç: La Salpa: un peix per flipar | Celler-Adocse

 18. Retroenllaç: Escórpores, rascasses i caps-roig | HISTÒRIESDEMAR

 19. Retroenllaç: Far del Cap Aspre | HISTÒRIESDEMAR

 20. Retroenllaç: Peix de segona (IV): el congre | HISTÒRIESDEMAR

 21. Retroenllaç: Peix de segona (VIII): La boga | HISTÒRIESDEMAR

 22. Retroenllaç: Peix de segona (X): la Xucla i el Gerret | HISTÒRIESDEMAR

 23. Retroenllaç: Pescar estrelles | HISTÒRIESDEMAR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s